Magamról

Saját fotó
Balatonalmádi, Veszprém, Hungary
A Vecsey Kiss Mária (Vecsey K. Mária) név, amin publikálni szoktam, lánykori nevem (Kiss Mária) és asszonynevem (Vecsey Körmendi Istvánné) kombinációjából jött létre. Ezen a néven jelennek meg könyveim, fordításaim, újságcikkeim. Első verseskötetem „Félúton” címmel látott napvilágot 1997-ben, ezt követték „Kicsi madár”(próza), „Eltáncolt nyár” (vers) című köteteim, majd két gyerekirodalmi könyvecske következett: „Álomba ringató” (gyerekversek), „Timitomi, Laura és Lilla” (meseregény). A 2010-es Ünnepi Könyvhétre pedig „Kezében a kereszt, oldalán ősi kard” címmel egy - Szent Istvánról, Boldog Gizelláról és Szent Imréről szóló - verses elbeszélő kötetem jelent meg, melyet a Nemzeti Tankönyvkiadó történelmi szépirodalmi kiadványként ajánl a felső tagozatos 5. 6. évfolyam számára. Versfordításaim olvashatók a „Szép versek szép köntösben” sorozat, osztrák és skandináv szerelmes versek bársonyborítású könyvecskéiben.

2012/02/18

Egy könyv és illusztrációi Vörösberényben

Vecsey Kiss Mária költővel és Nagy András Zoltán grafikusművésszel Kemény András, a Papirusz Book kiadó vezetője beszélgetett a Magtár Borok Házában 2011. március 11-én este. A hangulatosan berendezett épületben sokan tisztelték meg jelenlétükkel a Szent Istvánról, Boldog Gizelláról, Szent Imréröl szóló, "Kezében a kereszt, oldalán ösi kard" címü kötet bemutatóját.

Keszey János, Balatonalmádi polgármestere, a könyvben írt előszavában a következő gondolatokat jegyezte: 'Maroknyi nép vagyunk Európában. De vagyunk, és nem voltunk. Illyés Gyula meg így fogalmazott: "ezer esztendőket még a népek is csak csodák révén élhetnek." Több mint ezer esztendeje lakjuk ezt a földet, és létezik a magyar állam. Népünk történelmének meghatározó szakasza volt a 10-11. század, a magyar állam megalapítása, az államalapító Szent István király, az uralkodásban méltó társa Boldog Gizella és uralkodásra nevelt fiúk Szent Imre herceg élete. Városunk Balatonalmádi Szent István városa lett, melyre méltán vagyunk büszkék. Szent jobb kápolnánk a történelem vészterhes viharaiban is méltó őrzője az ereklyéknek, ápolója hagyományinknak.'

A kötet szerzöjének, Vecsey Kiss Mária költönek, az illusztrátor Nagy Sándor Zoltán grafikusmüvésznek és a Papirusz Book kiadó vezetöjének, Kemény Andrásnak kedves, közvetlen beszélgetéséböl a hallgatóság bepillantást nyerhetett a mü keletkezésének körülményeibe, a környék témához kötödö kultuszába, a szerzök terveibe, életüknek, munkáiknak részleteibe. A könyvbemutatót a történelmi verses elbeszélésböl készült bemutató és a minden széket elfoglaló érdeklödök baráti beszélgetése zárta a családiasan megterített asztalok mellett.

A beszélgetést követően a Tálentum Csoport árnyjátékos előadását láthatták az érdeklődők, Szerdahelyi Izabella vezetésével
Nagy Sándor Zoltán grafikusművész kiállított illusztrációit láthatták az érdeklödök a Magtárban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése